Om projekten

Wachtmeister (2011)

Detta var ett sätt för Ola Åkeborn att marknadsföra sig samtidigt ett sätt att få folk till att fotografera sig i en tid då bilder samlades på hårddiskar och i telefoner och det riktiga och klassiska ateljéporträttet lite glömts bort. Fotograferingen ägde rum i köpcentrat Wachtmeister i Karlskrona under Valborgshelgen. Människor kom och ställde ner matkassarna för att vara med på en bild. Bilderna ställdes sedan ut i köpcentrets egna gallerimontrar.

– Du är fantastisk! (2017)

Jag älskar ansikten! Jag gillar ärliga, raka porträtt. Jag njuter av att ha en person i min ateljé som vågar visa sig själv, vara sig själv. Utan tillgjordhet och utan sociala filter. Ett par ögon som möter min kameralins på nära håll. Jag kan titta på porträttet i evigheter och ändå hitta mera att upptäcka.

Denna boken är fylld av just sådana ansikten och jag har gjort dessa porträtten för att andra ska få se ansikten så som jag ser ansikten. Det är jag som har bestämt hur personerna skall belysas, vilken exponering bilden ska ha. Hur efterbearbetningen ska vara, hur de ska presenteras. Jag har bestämt allt, utom hur människorna ser ut. Det har deras liv bestämt, deras gener och deras anlag.

Som fotograf sedan 30 år tillbaka och fostrad inom journalistiken, så känner jag att bildens värde i första hand handlar om trovärdighet. Mitt begrepp på ett bra porträtt är inte hur vacker en person är, utan hur väl jag kan lära känna en person genom en bild. Förresten, vad är vacker?

Med mitt projekt – Du är fantastisk! vill jag visa ärliga, raka porträtt, som istället för att ta bort eller tona ner personers karaktärsdrag, förstärka dessa istället, och visar hur lika varandra vi faktiskt är i våra så kallade fel och brister. 

Inspirationen till detta kommer från den tysk-amerikanske fotografen Martin Schoellers väldigt tajta och avskalade porträtt på kända personligheter som Barack Obama och Clint Eastwood, men även på uteliggare i USA. Jag beundrar ärligheten i dessa bilder och ville prova göra detsamma med ansikten i min egen omgivning, och efter mina värderingar.

Första testbilden var på mig själv och den togs 6 april 2017. Jag publicerade denna som profilbild på min personliga Facebook-sida och redan samma dag kom vänner in i min fotobutik för att få en liknande bild.

Då de gärna visade upp sina bilder på Facebook och Instagram, resulterade det i att ännu fler personer kom in och ville ha bilder. Även lokalpressen började intressera sig för vad jag gjorde.

När jag en vecka senare var uppe i ett 20-tal porträtt, så började jag fundera på att göra bilderna till ett projekt och en utställning. För mig var namnet självklart: ”-Du är fantastisk!”

Mitt mål var att kunna samla ihop 100 bilder över sommaren. Redan efter 14 dagar hade jag 160 olika porträtt på människor som hört talas om projektet i tidningar, radio och TV, och det kom fler hela tiden. Alla gillade idén om en ärlig bild av sig själva.

Vilka personer var det som besökte min ateljé och ville vara med i projektet?

Det kom människor med alla typer av bakgrund för att ta plats framför linsen. Jag har inte övertalat någon, utan de som är med har stöttat den bakomliggande tanken.

Jag blev varm i hjärtat av alla som satte sig framför mina avslöjande lampor och valde att visa den ärliga bilden av sig själva. I min ateljé satte sig allt från 1-åringar till min egen far, 84 år. I stort sätt jämn könsfördelning. Många av dem ungdomar, vilket för mig har varit det viktigaste. Det är just dem som är mest utsatta för utseendefixeringens baksidor och behöver känna att de är fantastiska precis som de är.

Jag var väldigt noga med att berätta projektets principer för alla som kom så att ingen förväntade sig en snygg, vacker retuscherad bild, utan en bild som är gjord för att vara stark och ärlig. Visst, några har vänt i dörren, men de flesta gillade principen och sade sig sakna den ärliga bilden.

Tittar man igenom alla bilder så ser man snabbt att vi alla är ganska lika, med våra ytliga blodkärl och blemmor. Vissa har finnar eller solskador andra har buskiga ögonbryn eller kråksparkar vid ögonen, och de är ändå vackra. Eller vackra just på grund av det?

Det finns säkert många skäl till varför man bestämmer sig för att blotta sig på detta sätt, några är hur självsäkra som helst när de sätter sig framför kameran medan andra tvekar in i det sista, med både ångest och hjärtklappning. En del har genomgått sjukdomar och känner att detta är viktigt för sin egen skull, att visa upp att det är helt andra värden som bestämmer hur man mår eller om man är lycklig.

Genomgående så verkar alla innerligt trötta på att någon annan ska bestämma om vi är vackra eller inte. Vi är vackra, hur vi än ser ut! Jag har inte lagt några aspekter på smink eller frisyrer i detta projekt, jag har bara velat visa en ärlig bild av personer, så som de presenterar sig för varandra i det verkliga livet.

I dag är det Lövmarknad i Karlskrona och dagen innan midsommarafton och jag har tagit den 224:e och sista bilden i detta projektet.

Det har varit fantastiskt att träffa alla dessa människor och jag hade gärna fortsatt med 224 personer till.

En kvinna sa till mig när hon såg sin färdiga bild:

– Det är alla tårar jag gråtit och alla skratt jag skrattat som skapat detta ansikte.

Svenskar i London (2018)

Bilderna från -Du är Fantastisk! var utställda i Svenska Kyrkan i London och sista dagen hade vi satt upp en studio i kyrkans lokaler dit folk kunde komma och fotografera sig. Tanken var att samla svenskar som bor i London.

Skapa historia! (2018)

Wretmarks Foto och Blekinge museum gör gemensam sak i ett projekt som går ut på att dokumentera personer som lever och finns i Blekinge under sommaren 2018.

Detta är ett ideellt arbete från Wretmarks Foto så kravet som ställs är att personerna kommer in till ateljén för sitt porträtt. Innan fotograferingen får personerna fylla i ett kort frågeformulär som lite visar vad som är viktigt just nu och vad Blekinge betyder för dem. Även lite om vilka framtidsdrömmar de har. Detta ger en möjlighet att i framtiden kunna se hur livet var 2018.

Vi har satt en 18-årsgräns på medverkan, då man som barn förändrar sitt utseende fram till dess.

Bilden som tas kommer att, förutom att arkiveras på museet, finnas tillgänglig på webbsidan skapahistoria.se där man också kan ladda ner sin bild och använda som man vill. Bilderna kommer att publiceras löpande.

Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och skapa framtidens historia och vill berätta för kommande generationer hur vi lever nu och vad vi tänker om platsen där vi bor och är.

Kravet är inte att man ska bo här utan att man är i Blekinge under sommaren 2018, så turister är också hjärtlig välkomna.

Ändamål med insamling av personuppgifter i samband med projektet Skapa historia

Ett av Blekinge museums uppdrag är att långsiktigt bevara regionens immateriella och materiella kulturarv. Museet samlar in arkivmaterial och uppgifter som är av allmänt intresse och för historiska eller vetenskapliga forskningsändamål. Vi samlar in fotografier, arkivalier och föremål. Museet använder etablerade databaser och vi registrerar inga uppgifter som inte är kopplade till museets uppdrag.

Ändamålet med fotoprojektet Skapa historia är att ta en ögonblicksbild av livet i Blekinge år 2018. Tillsammans med fotografi, uppgifterna och svaren på blanketten skapar vi en samtidsdokumentation.

Mustaschkampen (2019)

Tanken med dessa bilder var att tydliggöra en insamling till Prostatacancerförbundet. Målet var från början att samla in 2000:-. Varje person som kom för att bli fotograferad skulle lämna ett bidrag på minst 100:- Det slutade med 26600:- insamlade!

Underbara människor!